星期一, 5月 17, 2010

logical thinking

時下興講logical thinking,等若虛又玩下:

1. 之前話要有50%,無左對手,又話有27%都超額。而家得17.1%,代表咩?哦!原來代表,係公民教育既角度去睇,運動好成功。

2. 咁公民教育成功左,係咪就代表運動成功,繼而運動所主張既議題獲支持?

3. 港大話有一半巿民係為盡公民責任,今次唔係非黑即白咩,仲有人講咩公民責任既?

4. 又,港大話有11%人係為公投,運動好成功?不過主事者當然有自己既解讀。

5. 公文袋曾經話如果運動失敗可能考慮轉軚支持方案,不過睇黎都唔會,因為佢地好似點都可以講到自己成功左。

6. 黃郁人話白鴿唔動員幫手拉票,但白鴿唔支持呢個運動架噃,做盟友真係要赴湯蹈火在所不辭?

7. 計及泛民陣營上次得票,今次只得一半支持5位尊貴,是否代表泛民中都有溫和派,都有認為要先行一步者?不過黃郁人話要將抗爭升呢喎,咁佢算唔算尊重民意?

8. 陳大舊話公投失敗係港人既責任,「難道要我剖腹?」咁下次我選議員,提出殺人合法化,我竟然唔當選!咁選民真係好有問題,真係要劏哂佢地。

9. 正苦冷處理已經好成功,仲搞咁多小動作去阻住人投票,授人以柄,係咪戇居?

10. 個方案明顯仲有好多讓步空間,如果讓一讓比人下台階,拉埋啲白鴿過黎,係咪好睇好多?不過正苦永遠都唔求好睇,只求食得。

11. 喬老爺等大粒佬都講到明話應承你會做,係要唔信咁都無符。你過左佢,日後人地反口,你去d7佢,大把人會支持。好過而家如果你唔過,人地大條道理唔比你再行,仲話你阻住!