星期三, 1月 23, 2008

大戶搏鬥 退稅無用

美利堅布殊政府宣布1500億美元退稅方案,聽落數字就好驚人,計埋成萬億港元,仲多過外匯基金。

不過美國今次呢獲咁金,退1500億美金,就可以頂住經濟唔好冧?

呢兩日環球大股災,若虛都估唔到來得咁快。但最有趣既係,星期一係美國黑人民權領袖馬丁路德金紀念日假期,無錯,就係令民主黨希拉利同奧巴馬片到無哂儀態個位仁兄。美國休巿,但Dow Jones既期貨係Euronext係有得trade既,結果就俾人借呢日空檔,唔使隊正股都可以隊冧美國個巿,淨沽期指,用既錢一定少得多。明報言「美股昨天『巧遇』休巿」,看來其主編都明白此乃金融巨頭所設之局也。

係少少錢(當然,要掟冧埋歐洲股巿,少極都有限)即可做成恐慌效果下,今日環球股巿再暴跌,相信唔少大戶已經係低位密密手接貨。若虛聽新聞,有證券界人士話散戶之前跌巿都唔太驚,但尋日就好多都寧願損手離場。可見震到七零八落,反而隨時可以再起步。

但更風迴路轉既係,昨晚若虛留意匯巿時駭然發現有不尋常異動,不知可故,翻查新聞原來貝南克提早減息,之前仲放風話唔會提早減咁話,可見如人言報曹sir話齋,大人物既說話係信唔過。貝南克今次提早減息,好明顯見個巿跌到一仆一碌,想托返起佢,兼教一教訓呢班係金融巿場呼風喚雨既大鱷。呢場大鱷與大人物既對決,真係好睇過戲。

話分兩頭,亦可能係大鱷們以大跌巿黎脅迫貝南克減息。如果係咁,真貝生個底都被人摸清哂喇。而家仲話下週聯儲局正式議息會議仲有機會減半厘息,美國經濟可以話係病入膏肓,道指進入熊巿毋庸置疑。

新聞話巿場對殊仔總統救經濟政策失望,呢啲又係典型既新聞式藉口。正如而家油價上升,新聞就會話美元下跌同中東政局不穩,油價有支持;油價跌呢,就話美元下跌,投資者擔心美國經濟衰退,油價有沽壓。

但退稅呢,若虛的確又認為無咩用。一個人洗幾多錢,好多時唔係因為佢有幾多錢,而係佢project自己將來有幾多收入。當佢認為而後財源滾滾來,正如恆指由20000炒上25000,散戶好有錢,仲認為會再有錢啲,咁咪食多幾餐阿一鮑魚囉。但恆指掉頭由30000跌返落25000,散戶雖然可能都贏梗錢,一樣咁有錢,但就好擔心會輸落去,幾大都留返啲錢責下袋先啦。可見人對未來收入既預期先係決定佢地洗唔洗錢既主因,並非佢地有幾多錢,呢個道理相信好多經歷九七既香港人身同感受。

而家美國經濟風雨飄搖,美國人仲擔心緊自己既股票同層樓不斷貶值,每戶退幾百蚊美金,佢地仲敢好似以前咁豪,黎手fing左去咩?結果都係刺激經濟有限,徒添財赤。若虛雖然經濟底子並不強,但退稅既效果,我就好質疑。次按問題,有排都未完,連鎖效應一個個仲出緊黎,銀行大把帳未撇清,好似花旗咁,連油王都比佢水埋,一次過注資完又再一次過,點知仲有幾多次(大人物既說話,信唔過)。

P.S. 近期睇《貨幣戰爭》,本書裏面好多關於金融業既陰謀論,有啲觀點可能唔多唔少入左若虛腦中。本書呢,嗯,都幾陰謀論。總之,盡信書不如無書啦。

2 則留言:

若缺齋老人 提到...

所以膽小如老頭只敢縮銀行、公用股,即日鮮都係留番畀後生仔玩。

余若虛 提到...

老人,銀行要小心啊,內地的銀行正受到莫大的政策因素影響,恐怕今年的表現還不會太好...

國際銀行更不消說,次按的問題沒完沒了。