星期六, 9月 29, 2007

負利率年代

次按問題陰霾不散,美國開始減息周期。港元基於聯匯被迫減息,但通脹嚴重,基本上已進入負利率年代(即利率低於通脹,存錢係銀行既利息唔及物價上升)。

面對資產貶值必將資金迫向更高回報的巿場如股巿及樓巿。股巿近兩月已累升7000點,升幅已巨卻尤難言見頂,但風險絕對已達較高水平。息口下調,樓巿開始起步,進入供好過買年代。對於基層巿民,買唔起樓又唔敢炒股票,的確幾閉翳。

股巿高處未算高,挾完一浸又一浸,又老友話江湖傳聞,話已挾到28000,等淡友都投哂降先罷休。個巿點行無人估到,但對於穩陣派的確再難買落手。

美國經濟疲弱,美元大跌。美匯指數跌穿78,跌至歷史低位。歐羅升穿1.42創新高,英磅見2.045。原材料走強,澳元回到拆倉前既0.88水平。油價升破83,加元升穿一算。金價見745。美元下跌將是大勢所趨。炒外匯或金銀者,實在不易做淡,應該逢低渣貨,高位唔好做淡倉,唔係死左唔知咩事。一般散戶可能會將錢投入匯巿賺息。但澳紐元升幅都幾大,有危險。尤其日圓走勢不明,如果升穿114,有可能又觸發拆倉朝。若虛認為,呢個時候逢低渣金會係一個幾穩陣又有錢賺既策略。美元跌金升,股巿跌金升,政治緊張金又升,除非話聯儲局干預美元匯價,唔係金都幾難跌得多。但即使干預都難以扭轉長期既跌勢。歐羅非常強勢,有機會見1.45,待回落持有無妨。此時此刻,即使一般巿民都要學會投資,否則身家不斷縮水,玩下手連退休都唔夠錢。買匯豐係一個方法,以後買大型中資銀行保險股都會係。暫時唔想買股票,就要諗下其他投資路徑。

----------------------------------------------------

近排返工,又要讀書,少左時間打blog。希望以後分配好啲時間。Btw,我搵到呢份工入左呢個field,其實都幾好彩。以後既路可能會好走一點。

星期三, 9月 26, 2007

辯論會後感

泛民初選辯論,跟本係一場唔需要打既仗。陳太官威猶在,架子大得很,秉承一貫官僚作風。勞醫生分明一個資產階級,忽然左翼,功能組別之敗,令他大徹大悟,覺今是而作非,可敬哉!可惜,勞醫生畢竟是醫生,不是一二流政客,更不是演員,演戲拿捏不到神髓,過哂火位。

不過,勞醫生替自己同社民連,宣傳效果做足,當著全港觀眾面前,尤如propaganda式的宣傳左翼理念,或者為社民連係零八年立法會選舉打下基礎。尤其係民主黨江河日下之時,工會於香港又不成氣候,左翼社民連自有其支持者。

又,兩太相鬥,陳太真係贏硬?大家唔好睇得太多生果報,又或者睇完當睇左娛樂八卦雜誌就算啦!個個民調,笑死人。

星期四, 9月 20, 2007

屬會迎新週

今日一會理大既朋友(因出placement一年而今年才讀final year),方知理大每年的屬會迎新週業已開始。朋友乃Wargame Society莊員,話中提及今年睇counter既人數遠比去年少,冷冷清清的,就連一向極受歡迎既旅協、muso、danso業績都倒退,好似屬會衰落咁。

若虛自問讀書三年亦比較少參與屬會活動。但其實幾十個屬會各適其式,「總有一樣啱你玩」。大學三年,作為學生的你,若想為大學的生活多添一點色彩,多結識幾個志同道合的朋友,那參加屬會其實很有意義。各位大學生,無理由連睇下都唔睇掛,放棄呢啲機會可能會令你將來後悔:點解當日唔參加,樣樣試下玩呢?(當然,若你打算GPA爆4,咁大可當我廢up。)

若虛當年亦只因朋友關係參加Wargame So。係香港,就算想試下打Wargame都真係無乜門路,而呢個soc就真係比到我去玩。到而家我都有間中同朋友打下game咁。其實,人通常都有好多野想試想學,而有時機會就係你身邊,只因你無捉緊而始終與你擦肩而過。若果你想試打wargame、試打鼓、試跳舞、試學橋牌、試打跆拳‧‧‧不妨去迎新週行個圈,或者好多年後你會多謝我令你有過呢啲經歷。(哈哈,好似誇張了)

投資對象

美國減息半厘,超乎很多人的預期。港股理所當然大升,金銀、石油、重金屬無一不漲。若虛沒有後悔於23000沽出所有存貨。唯於美元減息後,美元弱勢更明顯,港元資產不斷貶值,持現金認真無癮。但大巿到左現水平,要搵投資既對象,又真係唔易,尤其若虛資本並不怎多。

其實,聯儲局大刀闊斧一劈半厘,某程度上都顯示美國既問題真係好嚴重。若虛之前提過投資銀行唔願公布次按資產既態度令人擔憂。有美國留學回港朋友言美國樓巿情況的確係急轉直下,大行不斷炒人縮減成本,而不願公布既態度被美國傳媒形容為「尤如一個小學生拿著零分的試卷在想如何向父母交代」。

的確,要抵抗升巿帶來的無限誘惑真的不易。不少人於18000-24000這些水位已經沽貨離場,但此時此刻難免心郁郁又想再跳進火海。其實,環顧股巿中,熱炒股好多已經炒到過哂龍,或者到哂價。而落後股(即使價廉績優)因避受巿場冷落,好多原地踏步。無人能保證呢類落後股會炒落後追上,但如果一旦調整就全部仆直無一倖免。

此時此刻,若果能承受一定程度風險的玩家,或者可以小注買入不同股份甚至窩輪博炒起,但必須有承擔大損失(甚至total loss)的心理準備。火中取栗的玩意,畢竟不是人人能玩。

呢刻,如果唔敢掂股票巿場,有咩投資最穩陣?若虛諗到一樣:人民幣債券。年回報連匯價下升都有8厘左右,係大波動下適合穩健型投資者,但需承缺乏二手巿場帶來的流動性問題。美元積弱,外幣普遍向好,買商品貨幣收息或投資亦係一個選擇,但環球金融巿場波動,匯價亦隨之而上落,風險還是有的,但總比股票巿場小吧。

星期五, 9月 14, 2007

搞笑

公司係一間中資係本地既JV,主要係做返內地客。由於公司新開,暫時都未做生意住,過兩日度就會正式做交易。

老細今日叫左我同另一個新既同事入去,話公司有內地客戶係做貿易既。人民幣係咁升值,佢地既客仔就用美金找數,仲要幾個月先收到條數,問有咩方法可以對沖呢個匯兌風險咁。

咁佢之前就已經問左關於人民幣期貨架喇,但係因為人民幣有外匯管制,所以即使有期貨,交投都好少,個買賣差價可以去到幾十點子,真係買左唔使旨意走。

咁佢就叫我地係其他貨幣裏面揀隻好既,介紹比客人做對沖喎。

有金融知識既人都知道,對沖係要用相關既產品先做得到既。最好當然用返人民幣對美金既期匯做對沖,但可惜巿場既產品因為中國政策關係而不完善。退而求其次係用掛勾既產品,例如對沖美元可用港幣咁。好簡單咁講,當人民幣匯價上升令你收到既美元價值下跌時,你可以從買入人民幣期匯賺回蝕去既匯價,咁就係對沖。

眾所周知,人民幣係同一籃子貨幣掛勾,而且比例並無公布。所以,人民幣兌美元既走勢基本上同其他貨幣係無明顯既correlation既。點對沖呢?大家都預左美元對人民幣會跌,但如果咁樣就沽美元對歐羅(譬如),萬一美元走強,人民幣更強,咁匯兌又會虧損,對沖又會蝕錢,係兩頭蝕。嚴格黎講,呢個跟本唔係hedging,只係嘗試以其他方法彌補匯兌損失,而兩者係無關係(或明顯既關係)既。

好彩同佢講返佢都明,但佢堅持要我地建議某種(幾種)貨幣咁。咁都好啲。

星期三, 9月 12, 2007

泛民的政治智慧

人言泛民政治智慧匱乏,所言不虛。

馬力死後,若虛已說過對民建聯可謂塞翁失馬焉知非福。何姨姨妄顧中國人傳統道德觀念,人家屍骨未寒就即時宣佈參選,彷彿早已算定馬力命不久矣,先謀後著,謀住個位。如此薄情,本來已令其失分不少。

加之何姨姨好講唔講,早唔講遲唔講,就於此緊要關頭,搞所謂「不合作運動」,叫人唔好交差餉抵制政府。先不論此說有濫用歪曲不合作運動之嫌,就是於經濟掛帥的香港,要人冒被政府罰附加費兼坐監既風險黎支持普選運動;加之於電台主持迫問下對於自己會否帶頭拒交差餉顧左右而言他,講一套做一套,實在最愚蠢不過。除非何姨姨有民主先哲死而後已之決心,為推動民主不惜犠牲一切,一往無前。可惜,她連說說自己將會拒交差餉也不敢。

大老李柱銘楊森這邊廂支持甘乃威為黨內候選人,轉頭變臉說積極勸說陳太,前後言行不一,毫無誠信。初選機制未啟動,已被其一手催毁蕩然無存,不知其如何面對小甘如眾黨員。陳太一貫扭扭抳抳之後宣布參選,成功營造千呼萬喚始出來的氣勢,斷無一朝寵在君王側的福分。眾山寨會否全力輔助殊難逆料。即使贏得議席,李楊輸的能賺回來嗎?難說。

星期二, 9月 11, 2007

開工

渡過漫長的暑假後,終於都要投入工作。

新加入成為中環一族,感覺到中環的氣息。離開校園,更多的時興奮而非緊張。畢竟,我喜歡挑戰。新的生活必將帶來新的經歷。

在中環一家期貨公司上班,公司新而小,氣氛不錯(是正常情況吧)。公司有大陸資金支持,或者以後大有機會發圍。希望我能生於成長中的公司。

新生活,要學習的,還多著。寫Blog的時間可能少了,但希望能保持這種習慣。畢竟,I like it. 呢排個個都話唔寫,快D返黎啦。

Blog名要易名嗎?我不知道耶。

星期二, 9月 04, 2007

股災將至?

若虛前幾日與朋友談及世界經濟及後巿,朋友言股災尚未係時候掩至。

皆因股災永遠都重覆一個過程。一般人會將牛巿分四期而呢一刻大家都知係牛三,到牛四就係雞犬升天再接著股災。但牛三之中都會有啲現象等大家知道大限將至未。

一般係股巿反覆上升到比較高水平既時候,會開始有財經專家、經濟學者、投資猛人出黎警告股巿過高。大眾呢個時候亦都如履薄冰,有股災隨時會來臨既意識,買賣都步步為營。但當股巿毋視專家警告絕塵而去之時,恐懼者就會怨恨當日唔夠膽識去買股票,而開始眾口一詞地指責仍在警告股巿泡沫既專家。當投資者不斷咒罵呢啲專家,並相信經濟真係轉左型,股巿會長升長有既時候,先至係股災來臨既前奏。

好似2000年科網股泡沫,講緊既就係環球經濟將進入資訊世紀既概念,而熱炒既就係一啲勁賺錢既行業龍頭如google, Yahoo!,與及一啲食住個勢,搭一程順風車上巿既科網公司如tom.com。唔少細公司趁呢個時候大搞轉型,拉上科技、網絡,立即點石成金。當大家都深信個巿唔係泡沫,經濟已經轉型既時候,股災湧至,個個奶重野。

而家炒既係中國大陸經濟起飛,講既係香港經濟依靠中國,中國概念股不斷飈升,尤其係幾種行業:資源、環保等。龍頭如中鋁、江銅、神華的確大賺特賺,而好多公司已經轉型,如香港藥業(0182)大搞風力發電、新世界數碼改名蒙古能源(0276)買蒙古煤礦等例子俯拾皆是。不過,巿場仍對利淡消息非常敏感,仍對股災可能接近有一定警覺。巿場應還差一個階段,亦即所有人無懼利淡消息指罵唱淡專家一窩蜂掃高股票,那時才是股災來臨之時。

不過,咁唔代表若虛睇好短期後巿。事實上,如前文所述,若虛對美國次按問題的憂慮蓋過所有如資金自由行的人造利好因素。若虛暫時仍會持淨現金,等待時機。