星期二, 8月 28, 2007

狂潮

股巿再起波瀾。繼一周前急插穿二萬點又迅速彈升後,至今天港股已累升三千點強。每日波幅五百一千若等閒,期指大鱷真係有排玩。

若虛上周趁反彈已全部清倉。理由好簡單,就係對美國次按問題非常悲觀。

關於次按問題經濟、金融層面上既分析評論,各大報章專欄寫手財經猛人已多有論述,若虛亦未夠班去作此等評論。當忍者(Ninja--No income, No Job, No asset)都可買樓時,只要樓價一跌,洗腳唔抹腳既美國佬實供唔起。斷供潮將令大量按揭公司財政出現問題。若虛只用人性化既角度去睇次按問題:歐美各大行對次按危機不肯置評,對手持次按資產數值更是諱莫如深。若虛覺得此舉正是欲蓋彌彰,顯示各大行非常恐懼次按一旦爆煲損失將必鉅大,故此皆有口難言。若次按資產有限,斷可如匯豐、中銀故事,一舉公布所有次按資產、撥備詳情,掃清巿場疑慮。十二大行愈不敢說,危機愈深重,影響也愈大。

而如果次按一旦爆煲,喜歡按樓消費既美國佬一旦房產價格下跌,將大批變成負資產。美國經濟將類香港九七之時,有機會陷入衰退。美國GDP佔全球四分之一,消費力則尤有過之,對全球的經濟影響不可謂不大。

今日港股炒所謂AH股差價。眾所周知A股價值已達甚高水平,全因其特有封閉巿場條件才得以維持。AH股差價收窄,唔一定要H股升,A股跌唔可以咩?自由行資金尚未到,大家就一舉入巿狂炒,正是大眾瘋狂,自己需要恐懼時。而如次按分分鐘又有大獲野爆,需知基金分分鐘又再掀贖回潮,到時又掟多獲貨。低氣壓其實沒有變,只係大家都見秋毫而不見輿薪。如股神言,水退時就知道誰沒穿泳衣。

星期日, 8月 26, 2007

致有意於理大上莊者

就黎又九月開課,新一學年又黎,若虛亦都多左唔少師弟妹。

大學生要做既五件事,相信大家都早有耳聞。應該有唔少新生都希望試下上莊咁既。關於「莊」呢樣野,若虛之前都有提過不少,但都係宏觀黎睇既。對於想上莊既同學可能無乜幫助。若虛係度都想提醒一下希望上莊既同學一啲可能你睇唔到而影響幾大既事。

首先,理工大學既莊主要有四類:學生會及部委、學院學系會、屬會以及宿生會。前三者都係於學生會既架構之中,受學生會所規管。而理大號稱全大學既運作都有學生管理,主要管理既就係學生會同埋旗下十一部委。學生會主管校政、政治等大題目,而部委則主要負責不同範疇的行政工作。學生會工作多吃力不討好,民望向來偏低;而部委則更複雜。前文已提及部委選拔過程黑箱作業,甚多小人拍馬屁能上位;對外則關係錯綜複雜,時有衝突。部委作風大多懶散,或與工作性質或傳統文化有關。如場地及資源部(MADSPAF,場資)就經常被炮轟審批緩慢兼無理彈form。部分部委莊員玩多過做,例如福利部只負責影印場、小賣部及搵sponsor三項主要工作,頭兩項已有全職職員負責,只需間中補貨;sponsor更多是自己搵上門,福記中人日玩夜玩,彷彿無工作可做。部委中要選出一位代表秘書加入學生會幹事會,該秘書工作量可說多得多,但潛莊者亦眾。

學生會外亦有評議會及仲議會組織。理大講究三權分立,行政權在學生會手中,立法就在評議,而司法在仲議。評議會需審批各部委、學院學系會及屬會的不同申請、財務報告、活動報告等,工作繁多卻又人手不足,效率低下。仲議會更經常出現流莊情況(即無人上莊)。

由於理工大學學生會設有「完善」審批程序,所以如果貴會要搞一個區區20人的function,可能要三個月前填報十多分表格,遞交資料,而且常需補 交。評議、部委處事效率通常不高,以至申請經常一拖再拖。而且很多方面審批嚴謹,經常出現活動被否決的情況,令搞手進退兩難。若虛認識屬會朋友搞joint-U function,寧願以參與者身分(但實際是主辦人)參加都不與申請主辦甚至協辦,而將主辦權讓與其他大學學會,皆因審批程序煩到癲也。

學院學系會有固定會員,基礎穩固。但學院會(Faculty society)相對學系會(Department Society)更麻煩。學系會為最低層的組織,比較接近民眾。學生選擇係邊個會蒲,通常都一係揀最大,一係揀最細。最大貪其網絡廣、權力大;最細貪其在內者皆平素常見一齊上堂落堂食飯做project的同學。學院會夾在中間,網絡不及學生會及部委,親民不如學系會,被架空於中間,兩頭唔到岸(當然,亦有出色的學院會風頭蓋過學系會,但屬少數)。但兩者最大的麻煩都係源自學生會的審批制度。

屬會是最無權力的學會。屬會多屬興趣會,由一班人自發組織而成繼而傳承下去。由於屬會無基礎會員,所以需於開學後招攬會員。除了一些有固定fans支持的屬會(如旅協、music society等),其他都需積極招會員,否則會員不足,就連找接班人也有困難,隨時摺埋。而且屬會最無牙力,所以於審批過程中往往遭欺壓。若虛認識屬會朋友提到評議、場資等都無不咬牙切齒齊聲破口大罵四字真言橫飛。

至於宿生會,由於不屬學生會架構,故此審批程序簡單快捷得多。若宿生會逮屬學生會,恐怕搞個飯局甚或糖水會都要審批三個月。宿生會工作相比其他會較為零碎繁瑣,而且經常有工作,因為住既同做既都係同一個地方。由於近年出現多起宿生會行為不檢、濫用公帑等情況,故此審批亦已收緊不少,惟仍是學生會架構外的樂土。

若虛在此奉勸各位有志上莊的準大學生,必需慎重選擇莊,認為莊的文化、工作性質、參與人士相配合方作決定。如果閣下志願在研究、或欲從事需成績上佳的工作,則不宜上莊,因上莊與學業實難兼顧,必需先釐清目標。上莊乃一種承諾,潛莊者實為毫無信用人格破產。希望各位上莊愉快。理大架構實在複雜,拙文一揮而就,結構紊亂,多有遺漏之處難以盡道,還請見諒。

星期二, 8月 21, 2007

水煙


大學生攞正牌放縱,舉世皆然。若虛大學之時,亦都愛上左水煙呢個玩意。

水煙(Shisha/Hookah)係中東傳統既玩意,原理係以水過濾吸既煙草,將部分有害物質濾走。當然,呢味野唔可以話無害,但若虛一向有一套個人哲學:天底下有害既事物何止千萬,適可而止就好。而水煙呢,若虛無吸煙習慣,玩左水煙兩年以來,都未有上癮之感,總之無一般煙民所講既無煙食手騰腳震心悸血壓高。

而水煙既煙草亦有多種唔同既味道,若虛計有試過萍果、橙、茶、芒果、咖啡、椰子、玉桂、雜果賓治(無睇錯,真係fruit punch)等等。吸下味道就與那種味道相類,吸完後滿室該煙草味道的香氣。若虛曾說笑我房間在點香薰,竟然還真有人相信。

水煙唔似一般香煙可以信手拿來,隨身攜帶;其麻煩程度足以令人難以上癮。若虛亦只間中玩下(一個月一次到三次左右)。佢既社交性質其實頗重,通常都係三五知己或者一大班人個時先會點。

近年聽見水煙呢個玩意都開始係香港興起,諾士佛階同老蘭都有,不過價錢就唔多相宜。全面禁煙之後,睇黎經營呢一類外國好流行既水煙吧都有困難。

星期四, 8月 16, 2007

馬力,你死得真合時!

可能有好多人都因為佢個幾句說話,而好討厭呢位路遙先生。始終佢講既野是對是錯,都不免涼薄,有失中國人自稱厚道既優良傳統。所以,我都不避涼薄咁講句:馬力,你死得真合時!

話佢死得合時,並非因為佢講左啲咁既說話而應得報應。佢呢一刻死,反而可以平息對佢本人同佢既言論既爭議。人死為大,入土為安,誰也不得打攪,否則就係不尊重死者,挑戰中國人傳統根深蒂固既道德觀。馬力既死,下年立法會選舉前夕,就唔會再聽到話:「呀,你地既主席又話無屠城,又話咩坦克轆豬,佢到底有無人性架?」之類既攻擊。如果有,輿輪只會批評呢位仁兄唔尊重死者,人都死左仲要攞出黎講,無人性個位係佢就真啦。馬力如今一死,佢既「失言」就再無政治影響,替黨止左蝕。六四係香港始終係大議題,如果比人地捉住痛腳一路講,都咪話唔濕滯。

而家馬力仙遊,仲要補選埋佢個議席。需知左派一向都團結,而且左派係港島出選幾乎無可能打破「六四黃金比例」既宿命。係拼輸黎打之下,要協調一個最佳人選難道不大,而且亦幾乎必定係葉太,因為只有佢先可以既盡攬左派鐵票,又得到中產支持。

反而泛民主派一向山頭割據。民主黨既龍頭大哥地位比公民黨打得搖搖欲墜,已經滿心不是味兒。當年李柱銘亂告急害死何秀蘭,照理點都要讓返佢一次,好還個人情。但何秀蘭今次若勝,則下年呼聲亦高;加上公民黨的競爭及左派復興,恐怕民主黨兩席不保。再者民主黨第二梯隊斷不甘心放棄此大好良機,君不見甘乃威已蠢蠢卻動?再加上社民連搞局,忽然民主既九流政客勞醫生又想分一杯羮,都咪話唔亂。若虛估計,民主黨欠下既人情債始終要還,但要還,支持何秀蘭出選就可以。至於支持力度點樣,恐怕白鴿黨內部又有一番計算。

如一眾左派大老所言,馬力貢獻當真不少!即使死後,也讓我等可以欣賞一場激烈既選戰同鬥爭。

星期四, 8月 09, 2007

ABCDE Vs 54321

會考放榜,今年中英文轉制,由以前分ABCDEFU,變成5*, 5, 4, 3, 2, 1,同埋不予評級。Grading數目其實無變,A=5,U仍然都係unclassified,不予評級。變既係制度,由以前拉curve變成所謂水平參照法。

呢個變化好壞下面講。但有一樣野一定係改好左,就係廢除左一試兩考既syllabus A & B既制度。以往會考分兩個syllabus,A比B大概低兩個grade咁。但無論係A卷定B卷,合左格就叫英文合格,有資格升中六同考政府工,而外面既公司尤其中小企有部分都唔知其中既分別。呢種雙重標準不單混淆視聽,仲令好多英文跟本唔達標既人得以魚目混珠繼續升學,破壞成個教育體制。中六收生要計分數亦要求中英文合格,除左唔合格變合格外,如果考syllabus A既同學,一般就可以拎多2分。如果就係差呢2分達到14分呢個門檻,咁對syllabus B既同學都唔公道。係街巿買餸,你都要知一斤十兩定一斤十六兩架,而呢兩套標準,跟本無理由可以並行既。取消呢種雙重標準可以話係德政。

政府又放言,話新計分方法更能反映學生語文能力云云。若虛對此就不敢苟同。舊制係依據學生比例分grade,例如頭3%學生係A,咁佢地幾多分都會A。呢個對考生既不公之處,就係每年既考生水平可能有所不同。例如今年強,85分有A,明年75就有A,A唔到既唔代表就一定比上年A到既差。意思係,如果你生不逢時,撞著個年人才輩出,咁你就只好怨阿爸阿媽點解要個年生你。

而新制就係劃定分數評級。即係例如定左80分有A,咁只要夠分就A,如果全世界都80分,就全世界一齊A。咁做好似就話,只要達標,就有呢個成績,人地勁好差好,做好自己就攞到成績。

但呢個論點忽略左試卷難度既問題。需知年年試卷難度都有分別,今年既卷,就可能比上年深,咁今年A既人數,就可能要比上年少,可能你既能力足以係上年拎A,但今年就,sorry。

若虛就覺得,每年學生人數愈十萬,人數足夠多既情況下,分配其實都應該唔會偏離normal distribution太遠,每年考生水平應該會相約(當然,呢啲問題可以留比數學家或社會學家)。而水平參照呢,每年分卷唔同,若虛唔清楚標準分會唔 會就住作調整,而要比較試題難度再去計算標準分實行上亦睇黎唔易。

其實呢個問題就係牽涉到絕對標準同相對標準問題。更深層既意思係呢個A既象徵意義。到底呢個A,係代表你係呢群人之中既精英,定係代表你能力達到某個程度?

P.S. 仲有,都唔明點解要轉做54321,混淆視聽。其實grade又係分7個,又係2分英文入到中六,咁用返ABCDE都得丫。我硬係覺得好唔順眼。

星期一, 8月 06, 2007

文明香港人

前幾日睇左一個電視節目,內容大概係講北京要點樣整頓巿民不文明既風氣,教育佢地成為文明新人類咁。

節目裏面北京人插隊、爭上車、隨地吐痰、亂扔拉圾,睇到有啲香港人目瞪口呆,彷彿難以相信世界上仲有一個野蠻人充斥既地方,而呢個仲係自己國家既首都。

國內既公民教育未達水平,係大家都知既事實。香港既上一代仍然都仲有隨地吐痰、亂拋垃圾既呢啲壞習慣,係近年立例嚴打先至收歛不少。

呢一刻大家北望神州,就好似見到一堆無文化既紅毛生番、化外之人,愈發覺得香港人高風傲骨,係華人中既典範。

睇一睇香港,排隊成風,等巴士排隊,提款排隊,買演唱會飛排隊,一排仲可能會排幾個鐘,甚至幾日,好似攞交通銀行IPO表格、漫畫節買硬膠公仔、睇巴塞同傑志愉園聯隊交手、換膠十蚊紙、買「我不是膠袋」,認真膠。

除左人人愛排隊,大家係1500大元既恐嚇之下,吐痰拋垃圾都大為減少。好似一片人人守法有禮,個個自愛文明咁。

不過,香港人對文明(Civilized,港譯文化、修養)既標準,好似來來去去都係只係某啲具指標性既事情上。即係唔排隊,固然會被千夫所指為不文明或無文化,但並唔係所有呢類行為都會受指責喎。

好似近排網上流行一段短片,係一個男人係滿哂人既巴士上生人霸死地,屎忽坐一個腳坐一個位。有位女士當面斥責佢但呢位無文化人士依然無動於衷。旁邊既人不單無加入聲討呢位破壞香港文明形象既茂七,反而勸個位女士去上層搵位。

若虛亦見過有比較躉大既朋友可以一次過坐哂兩個位,又或者有啲個手袋特別矜貴既人,連個手袋都有位坐,但對其他企係度既人就視而不見。

又,見過好多人坐係一啲茶餐廳度食完飲完,見到人地係出面排哂長龍,依然拎部PSP出黎一齊獵龍。如果係cafe咁就ok既,人地開門就預你坐。但茶餐廳之類既,有人等位都唔願走,若虛就覺得有啲太過。

係香港問路,都會有人答既。但未等你開口問就話唔知,甚至見到你朝住佢方向行埋行就踏開兩步耍手擰頭既亦大有人在。

同類既「不文明」行為不可勝數。香港人係嘲笑指責大陸人無文化之際,唔好以為排下隊、掉垃圾掉落垃圾桶就叫有文化。有文化係要從內而外散發出黎,係一種不自私、為人設想既精神。

星期五, 8月 03, 2007

XANGA

XANGA呢樣野興起都唔知係幾耐之前既事喇。若虛只記得,唔知幾時開始,XANGA同MSN(或之前既ICQ)一樣,都係學生必備既證明文件。

MSN作為溝通工具,瘋魔全球電腦用家,係互聯網時代既產物,其作用就好似電報機係大氣電波時代同電話係銅線傳輸時代一樣。

XANGA唔同。XANGA既定位係一部網上日記。咁話明日記啦,照計係應該寫比自己睇架啫。不過,偏偏就有好多人,將佢地自己既私人日記公諸同好,等大家可以深入自己既內心世界,探討摸索究竟你係一個點既人。

聽落,係咪好好呢?可以等人同人之間既了解加深,拉近人與人既距離喎。

但,日記,之所以真實,就係因為寫既人係自己,睇既人亦只有自己。自己忠於自己,自己對自己負責,所以日記裏面既就係最真實既自己,係赤裸裸既。每個人總有啲野唔想比人知,總有啲陰暗面,就好似每個人都唔會赤裸示人。

當如果明知日記係公開既時候,有幾多人仲會將最真實既自己放上去呢?如果明知個地方有人睇住,仲有人會係個度換衫任人睇嗎?Well,唔係個個都咁鍾意跳光管舞掛。

咁既情況之下,XANGA就變左一個比人寫一本比人睇既日記既地方。寫既野,亦都係一個人想比人覺得既真我。偷換左日記呢個概念,XANGA上面既野就令人覺得可信。好多人就用XANGA去塑做一個形象、一個佢想人地覺得自己係點樣既形象。

尤有甚者,XANGA成為左一啲人虛偽、中傷、造謠既地方,是非處處,流言滿天飛。寫過一排,我都對XANGA呢個是非之地敬而遠之矣。