星期五, 12月 21, 2007

Tequila

前排有位朋友生日,叫左大家一齊去遊船河。講起呢位朋友,年紀輕輕就有大盤生意,名副其實既「廠佬」,係大陸有好強既網絡。近排有個鬼佬同佢聯絡上,傾緊有關大陸設廠之類既生意,苦無門路就搵朋友合作。朋友遊船河個日就請埋佢黎。

鬼佬係中年美國人,非常幽默。當日帶左一枝Tequila來,叫Patron。價錢就唔清楚,但鬼佬豪言話飲過呢隻Tequila即大部分平時飲到既Tequila都係垃圾,大有曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲之意。

Tequila,中譯龍舌蘭酒,其實係墨西哥既土產。只有係墨西哥指定產區栽種既龍舌蘭黎釀製既先叫Tequila,尤如只有係法國Champagne區生產既sparkling wine先叫Champagne,其餘一律叫sparkling wine。

平時飲Tequila,通常都係溝soda一shot shot,或摻片檸檬。鬼佬話此法只適合下品。上品應該乾飲,不摻雜任何其他成分。切片檸檬,先用嘴唇輕舔些檸檬汁,然後再喝一口酒,香氣四溢,確是上品。

喝著Tequila,與三五知己迎著海風,夜觀晚星,為被都巿污染的心靈洗個溫泉浴,若此乎復何求?

沒有留言: