星期二, 11月 20, 2007

區議會小評

區議會選舉曲終人散,小弟亦都考完試(睇黎成績可能同泛民一樣),咁就講下自己既感受。

左派第一大黨大勝,結果比主席阿譚之前話既100席仲要多一成幾(話需說回頭,講說話留一線始終有著數)。白鴿六十不到,公民袋單位數字。有部分泛民二線政團更陷入泡沫化危機(或已經泡沫化左)。富貴黨就連全港最富貴既山頂區都失守(都拜主席亂講野),地區情況繼續低迷。

見到白鴿老大仁哥話對大敗好驚訝,我就仲驚訝。之前佢地預計能守住現有席次,結果仲要輸多九席。仁哥同一班老鴿無理由對黨裏面既選情了解得如此不足,尤其係今次選舉係無風無浪下進行,基本上反映正常情況下既戰果。政治既遊戲不進則退。白鴿過去多年來係地區工作始終停滯不前,部分低質候選人係上屆僥倖憑七一效應勝選後無好好利用在任時擁有既資源優勢,以為過左海就神仙,坐左上去就皇帝,結果一個一個被人拉下馬。

我唔同意有人話選舉結果代表選民離棄白鴿黨或泛民。其實選舉結果在在係反映選民所重視既係地方政績,唔係空口講白話既政客演員或投機分子。白鴿黨不乏地區工作堅實者(雖然買少見少),係個D地區即使左派全力動員,都唔能夠動搖現任既地位。中西區以甘威為首既一群白鴿就憑地方政績六戰六勝,其中三個擊敗既係對家第一大黨既候選人。選舉結果證明選民仍然普遍偏好實幹型候選人。

社民連黃郁人係有線電線既一個訪問話覺得對家第一大黨好似台灣民進黨。明嘴話對家又選舉策略、部署以至手段都同民進黨相似。我就覺得恰恰相反。第一大黨以地區工作見長,此乃民進黨最弱一環。民進黨每每於危急關頭以政治議題掛帥,蓋過經濟、社會議題而偷襲得手,而第一大黨則反而於政治議題掛帥既03年區選慘敗,反而白鴿黨同泛民就每每要借政治議題炒作吸引選票。泛民成日話比人抹黑,我唔排除,但郁人就正正在抹黑人。明嘴信口開河既能力真係不是蓋的,普通人還可能一下子被佢既言論蒙敝。

泛民投機分子亦比建制派要多。佢地缺乏一D有靭力、有耐心服務地區既人,每每一次失敗就消聲匿跡。建制派係呢方面資源固然取勝(但資源多唔代表贏。泛民好些現任都不能連任成功),但鍾港武於油尖旺富榮的八年抗戰,有幾多泛民候選人做得到?今屆阿涂臨陣縮沙,話唔定同佢自己都覺得作為現任地區政績不如人,尤其泛民大老大多心頭高不屑為地區事務。反而觀龍謙就即使係立會跌出黎仍然係地區穩打穩紥贏返仗。

建制派既戰略亦都係打得好,睇得出幕後操盤既花左唔少心血盤算。係某部分區以專業或名氣或年青狙擊現任得手,亦證明現任之不足。大埔墟李大狀受公民袋曾小生挑戰,依然以200票左右勝出,撇除傳媒既宣傳效應相信李生既winning margin其實有400-500票。

仁哥選舉大敗,有傳媒問佢要唔要負責,佢仲話要問中常委。呢下就被當年第一大黨師爺曾、同今屆深水步地頭蟲基哥比下去。基哥25席輸左8席,以基層工作做得相當好既民協係幾可惜。不過基哥亦承認佢地可能比較落後,掌握唔到選民既心態,亦延攬唔到新遷入既選民去支持佢地。令人擔心既係,基哥一去,會否大樹飄零?民協面臨泡沫化。另一政團前線係瞓街卿既領導下年年有人出走,只講政治地區工作欠奉,結果今屆只得三席,已經可以話泡沫化左。睇下卿姐下年立法會選舉仲可唔可以靠佢僅餘既明星效應支持佢入會。

社民連有6席,不過不失。社民連彷彿成為左失意軍人既樂園,好多泛民同唔係泛民既人都入哂黎。勞醫生覺今是而昨非,搖身一變民權鬥士;麥護理上屆功能組別倒灶,今年亦打社民連旗號贏區選。其他仲有同白鴿鬧翻既陳大舊、姑爺陶、曾阿牛等等等。睇下黃郁人有無本事,將呢班失意軍人教到好似阿拿戴斯教保頓咁勁。

公民袋四十二人參選得六席,勝率不足一成半,但其實並非佢地既責任。白鴿等政團霸佔有利位置不讓位,迫使公民袋要硬撼多個實力強橫既現任議員。如置富、海怡、跑馬地等的現任全是政治中立及紮根多年政績穩固者,倉促成軍確撼無異以卵擊石。泛民山頭割據互不相讓可見。

泛民始終不能擺脫「反對黨」既稱號。由始至終,巿民只認為佢地係反對派,一旦政府施政有誤(如建華時代),經濟不景,社會怨氣大,泛民會成為巿民向政府「出氣」的工具。但當百業俱榮,回歸現實時,巿民仍會選比較重實事的人。泛民只呼口號的作風,漸如建華八年的「高大空」無異。不回歸現實,實事求是,終將被人離棄。

2 則留言:

波蘿游 提到...

最驚訝的,是民協基哥亦只以些微票數險勝。

民協以地區事務見稱,基哥更服務該區幾十年,究竟出了甚麼問題。

情況好似七一逆轉,陰陽互換,凡空談民主的,都為九龍及新界基層選民所厭棄。是否真的如此,泛民真要深入及作廣泛調查,否則立法會選舉休矣

余若虛 提到...

其實,泛民之中民協係最踏實既。雖然以前白鴿黨同民協都係做基層服務起家,但白鴿黨揚名後就好高鶩遠,開始不務正業;反而民協就踏踏實實咁係九西工作,勢力亦係之前開始伸展到屯門同九東。

今次民協慘敗,基哥慘勝,都真係幾意外。當年基哥既民生關注組擊敗哂所有地區左派社團贏得深水埗街坊信任,亦因對手因循守舊;時而勢易,民協個套會唔會開始out?