星期六, 10月 20, 2007

小心走避

近呢幾日有留意外匯既朋友應該知道,日YEN已經連續幾日升左成三百幾點子,星期五收巿係做緊114.49。

YEN係外匯巿場裏面因為各種因素已經大落後左好耐。近排由於美國經濟出事同開始進入減息期,美元暴跌,但美元兌日圓唔單止唔跌,仲升左少少,即係日圓比美元更弱。歐洲佬捱緊貴歐羅,已經急不及待出黎叫日本仔應該比YEN升值,分擔下咁話。日本仔向來都唔怕歐洲佬,只係惟老美馬首是瞻,所以當佢耳邊風。今個週末七大工業國(G7)開會,其中一個主要話題就係匯價問題。老美所謂強美元政策已經同八萬五一樣唔存在,而家美國佬跟本想美金再跌多D黎抒緩下個經濟問題。如果美佬一旦開口叫YEN升值,若虛唔係危言聳聽,玩下手,日圓下個禮拜會大升五百點子!

好,講左咁耐,應該好多人都覺得,YEN升跌又關我地咩事呢?咁就要講返環球資金流動性既問題。由於日圓長期低息(甚至零息),好多人(尤其係對沖基金)都會大量借入日圓去投資其他野。保守D既會去借YEN買澳紐等高息貨幣,賺息差,叫套息交易。進取D既直程借YEN周圍炒,炒金炒油炒股票。前幾日YEN都有段時間急升,每逢開始急升恆指即掉頭,真係信不信由你。

所以呢,如果隻YEN急升,好大機會會令呢D借YEN既人大量平倉,觸發拆倉潮,就好似七月尾八月頭咁。手持高息貨幣諗住收息既師奶太太應該好清楚,佢地既澳紐紙一個月內掉左成千點!香港地有好多人都諗住買高息黎賺息,呢轉大家真係要小心。

另外,YEN暴升係會抽緊環球資金。港股而家既資金巿,唔知有幾多係呢D錢黎。一旦抽緊資金,對沖基金出貨,隨時觸發股巿大跌。前奏係美股星期五已經跌左三百幾點。

若虛都唔希望比我講中。但,如果G7美佬真係開口要YEN升值,我估計星期一個巿,會裂口低開近千點,最後可能會跌二千點左右。希望係我過慮,總之萬事小心。祝君好運。阿彌陀佛。

------------------------------

星期一後加

G7無提到YEN同美金既問題。日圓裂口高開之後回順,勢頭唔太勁,亦救左香港股巿一命。港股一如所料開巿裂口跌逾千點,幸而其後日圓轉弱,港股跌勢稍緩,尾巿再插一插都係跌一千點度。後巿呢,若虛唔識睇。不過,如果日圓之後轉返強,咁港股都好大可能無好日子過。

沒有留言: