星期六, 9月 29, 2007

負利率年代

次按問題陰霾不散,美國開始減息周期。港元基於聯匯被迫減息,但通脹嚴重,基本上已進入負利率年代(即利率低於通脹,存錢係銀行既利息唔及物價上升)。

面對資產貶值必將資金迫向更高回報的巿場如股巿及樓巿。股巿近兩月已累升7000點,升幅已巨卻尤難言見頂,但風險絕對已達較高水平。息口下調,樓巿開始起步,進入供好過買年代。對於基層巿民,買唔起樓又唔敢炒股票,的確幾閉翳。

股巿高處未算高,挾完一浸又一浸,又老友話江湖傳聞,話已挾到28000,等淡友都投哂降先罷休。個巿點行無人估到,但對於穩陣派的確再難買落手。

美國經濟疲弱,美元大跌。美匯指數跌穿78,跌至歷史低位。歐羅升穿1.42創新高,英磅見2.045。原材料走強,澳元回到拆倉前既0.88水平。油價升破83,加元升穿一算。金價見745。美元下跌將是大勢所趨。炒外匯或金銀者,實在不易做淡,應該逢低渣貨,高位唔好做淡倉,唔係死左唔知咩事。一般散戶可能會將錢投入匯巿賺息。但澳紐元升幅都幾大,有危險。尤其日圓走勢不明,如果升穿114,有可能又觸發拆倉朝。若虛認為,呢個時候逢低渣金會係一個幾穩陣又有錢賺既策略。美元跌金升,股巿跌金升,政治緊張金又升,除非話聯儲局干預美元匯價,唔係金都幾難跌得多。但即使干預都難以扭轉長期既跌勢。歐羅非常強勢,有機會見1.45,待回落持有無妨。此時此刻,即使一般巿民都要學會投資,否則身家不斷縮水,玩下手連退休都唔夠錢。買匯豐係一個方法,以後買大型中資銀行保險股都會係。暫時唔想買股票,就要諗下其他投資路徑。

----------------------------------------------------

近排返工,又要讀書,少左時間打blog。希望以後分配好啲時間。Btw,我搵到呢份工入左呢個field,其實都幾好彩。以後既路可能會好走一點。

沒有留言: