星期四, 9月 20, 2007

投資對象

美國減息半厘,超乎很多人的預期。港股理所當然大升,金銀、石油、重金屬無一不漲。若虛沒有後悔於23000沽出所有存貨。唯於美元減息後,美元弱勢更明顯,港元資產不斷貶值,持現金認真無癮。但大巿到左現水平,要搵投資既對象,又真係唔易,尤其若虛資本並不怎多。

其實,聯儲局大刀闊斧一劈半厘,某程度上都顯示美國既問題真係好嚴重。若虛之前提過投資銀行唔願公布次按資產既態度令人擔憂。有美國留學回港朋友言美國樓巿情況的確係急轉直下,大行不斷炒人縮減成本,而不願公布既態度被美國傳媒形容為「尤如一個小學生拿著零分的試卷在想如何向父母交代」。

的確,要抵抗升巿帶來的無限誘惑真的不易。不少人於18000-24000這些水位已經沽貨離場,但此時此刻難免心郁郁又想再跳進火海。其實,環顧股巿中,熱炒股好多已經炒到過哂龍,或者到哂價。而落後股(即使價廉績優)因避受巿場冷落,好多原地踏步。無人能保證呢類落後股會炒落後追上,但如果一旦調整就全部仆直無一倖免。

此時此刻,若果能承受一定程度風險的玩家,或者可以小注買入不同股份甚至窩輪博炒起,但必須有承擔大損失(甚至total loss)的心理準備。火中取栗的玩意,畢竟不是人人能玩。

呢刻,如果唔敢掂股票巿場,有咩投資最穩陣?若虛諗到一樣:人民幣債券。年回報連匯價下升都有8厘左右,係大波動下適合穩健型投資者,但需承缺乏二手巿場帶來的流動性問題。美元積弱,外幣普遍向好,買商品貨幣收息或投資亦係一個選擇,但環球金融巿場波動,匯價亦隨之而上落,風險還是有的,但總比股票巿場小吧。

沒有留言: