星期五, 9月 14, 2007

搞笑

公司係一間中資係本地既JV,主要係做返內地客。由於公司新開,暫時都未做生意住,過兩日度就會正式做交易。

老細今日叫左我同另一個新既同事入去,話公司有內地客戶係做貿易既。人民幣係咁升值,佢地既客仔就用美金找數,仲要幾個月先收到條數,問有咩方法可以對沖呢個匯兌風險咁。

咁佢之前就已經問左關於人民幣期貨架喇,但係因為人民幣有外匯管制,所以即使有期貨,交投都好少,個買賣差價可以去到幾十點子,真係買左唔使旨意走。

咁佢就叫我地係其他貨幣裏面揀隻好既,介紹比客人做對沖喎。

有金融知識既人都知道,對沖係要用相關既產品先做得到既。最好當然用返人民幣對美金既期匯做對沖,但可惜巿場既產品因為中國政策關係而不完善。退而求其次係用掛勾既產品,例如對沖美元可用港幣咁。好簡單咁講,當人民幣匯價上升令你收到既美元價值下跌時,你可以從買入人民幣期匯賺回蝕去既匯價,咁就係對沖。

眾所周知,人民幣係同一籃子貨幣掛勾,而且比例並無公布。所以,人民幣兌美元既走勢基本上同其他貨幣係無明顯既correlation既。點對沖呢?大家都預左美元對人民幣會跌,但如果咁樣就沽美元對歐羅(譬如),萬一美元走強,人民幣更強,咁匯兌又會虧損,對沖又會蝕錢,係兩頭蝕。嚴格黎講,呢個跟本唔係hedging,只係嘗試以其他方法彌補匯兌損失,而兩者係無關係(或明顯既關係)既。

好彩同佢講返佢都明,但佢堅持要我地建議某種(幾種)貨幣咁。咁都好啲。

沒有留言: