星期四, 8月 16, 2007

馬力,你死得真合時!

可能有好多人都因為佢個幾句說話,而好討厭呢位路遙先生。始終佢講既野是對是錯,都不免涼薄,有失中國人自稱厚道既優良傳統。所以,我都不避涼薄咁講句:馬力,你死得真合時!

話佢死得合時,並非因為佢講左啲咁既說話而應得報應。佢呢一刻死,反而可以平息對佢本人同佢既言論既爭議。人死為大,入土為安,誰也不得打攪,否則就係不尊重死者,挑戰中國人傳統根深蒂固既道德觀。馬力既死,下年立法會選舉前夕,就唔會再聽到話:「呀,你地既主席又話無屠城,又話咩坦克轆豬,佢到底有無人性架?」之類既攻擊。如果有,輿輪只會批評呢位仁兄唔尊重死者,人都死左仲要攞出黎講,無人性個位係佢就真啦。馬力如今一死,佢既「失言」就再無政治影響,替黨止左蝕。六四係香港始終係大議題,如果比人地捉住痛腳一路講,都咪話唔濕滯。

而家馬力仙遊,仲要補選埋佢個議席。需知左派一向都團結,而且左派係港島出選幾乎無可能打破「六四黃金比例」既宿命。係拼輸黎打之下,要協調一個最佳人選難道不大,而且亦幾乎必定係葉太,因為只有佢先可以既盡攬左派鐵票,又得到中產支持。

反而泛民主派一向山頭割據。民主黨既龍頭大哥地位比公民黨打得搖搖欲墜,已經滿心不是味兒。當年李柱銘亂告急害死何秀蘭,照理點都要讓返佢一次,好還個人情。但何秀蘭今次若勝,則下年呼聲亦高;加上公民黨的競爭及左派復興,恐怕民主黨兩席不保。再者民主黨第二梯隊斷不甘心放棄此大好良機,君不見甘乃威已蠢蠢卻動?再加上社民連搞局,忽然民主既九流政客勞醫生又想分一杯羮,都咪話唔亂。若虛估計,民主黨欠下既人情債始終要還,但要還,支持何秀蘭出選就可以。至於支持力度點樣,恐怕白鴿黨內部又有一番計算。

如一眾左派大老所言,馬力貢獻當真不少!即使死後,也讓我等可以欣賞一場激烈既選戰同鬥爭。

沒有留言: