星期一, 8月 06, 2007

文明香港人

前幾日睇左一個電視節目,內容大概係講北京要點樣整頓巿民不文明既風氣,教育佢地成為文明新人類咁。

節目裏面北京人插隊、爭上車、隨地吐痰、亂扔拉圾,睇到有啲香港人目瞪口呆,彷彿難以相信世界上仲有一個野蠻人充斥既地方,而呢個仲係自己國家既首都。

國內既公民教育未達水平,係大家都知既事實。香港既上一代仍然都仲有隨地吐痰、亂拋垃圾既呢啲壞習慣,係近年立例嚴打先至收歛不少。

呢一刻大家北望神州,就好似見到一堆無文化既紅毛生番、化外之人,愈發覺得香港人高風傲骨,係華人中既典範。

睇一睇香港,排隊成風,等巴士排隊,提款排隊,買演唱會飛排隊,一排仲可能會排幾個鐘,甚至幾日,好似攞交通銀行IPO表格、漫畫節買硬膠公仔、睇巴塞同傑志愉園聯隊交手、換膠十蚊紙、買「我不是膠袋」,認真膠。

除左人人愛排隊,大家係1500大元既恐嚇之下,吐痰拋垃圾都大為減少。好似一片人人守法有禮,個個自愛文明咁。

不過,香港人對文明(Civilized,港譯文化、修養)既標準,好似來來去去都係只係某啲具指標性既事情上。即係唔排隊,固然會被千夫所指為不文明或無文化,但並唔係所有呢類行為都會受指責喎。

好似近排網上流行一段短片,係一個男人係滿哂人既巴士上生人霸死地,屎忽坐一個腳坐一個位。有位女士當面斥責佢但呢位無文化人士依然無動於衷。旁邊既人不單無加入聲討呢位破壞香港文明形象既茂七,反而勸個位女士去上層搵位。

若虛亦見過有比較躉大既朋友可以一次過坐哂兩個位,又或者有啲個手袋特別矜貴既人,連個手袋都有位坐,但對其他企係度既人就視而不見。

又,見過好多人坐係一啲茶餐廳度食完飲完,見到人地係出面排哂長龍,依然拎部PSP出黎一齊獵龍。如果係cafe咁就ok既,人地開門就預你坐。但茶餐廳之類既,有人等位都唔願走,若虛就覺得有啲太過。

係香港問路,都會有人答既。但未等你開口問就話唔知,甚至見到你朝住佢方向行埋行就踏開兩步耍手擰頭既亦大有人在。

同類既「不文明」行為不可勝數。香港人係嘲笑指責大陸人無文化之際,唔好以為排下隊、掉垃圾掉落垃圾桶就叫有文化。有文化係要從內而外散發出黎,係一種不自私、為人設想既精神。

沒有留言: