星期日, 7月 29, 2007

Poly U Hall

近排見到多左人係因為係google yahoo search PolyU Hall入到黎。之前講左好多理工宿舍既壞話,我怕會嚇親之後做我師弟師妹既朋友。作為一個住左3年hall又上hall莊既老鬼,其實對個hall自然係多啲要求,所以想係呢度作為一個全面同中肯既評價,唔好嚇親人唔敢住hall,等我個hall都成個死城咁嘛。

PolyU Hall係八大黎講算係最新既一批宿舍,而就硬件黎講相信係傲視全港。眾人皆知理工宿舍唔使全層分享厠所,而係兩間房共用一個(與城大一樣),去厠所刷牙洗臉沖涼疴屎都可以唔使出房門。另外,每個房間都設有IP Phone,房間打房間只需撥打房號,非常方便。而每個房間亦都有雪櫃一個。垃圾筒亦定期有阿姐清理。宿舍亦有健身室、泳池、桌球枱、乒乓球枱等供使用。理大宿舍有酒店式宿舍之稱絕不為過。

理大宿舍的劃分卻是怪胎式的。每兩層劃為一獨立hall,於香港絕無僅有。由於宿舍成立日子尚淺,故宿生會文化亦頗為幼嫩。宿生會直屬宿舍管理組和學生事務處,不受學生會節制,可算既學生會架構以外的獨立王國。理大學生會屬會程序繁瑣複雜尤如政府,部分部委處事馬虎往往將各樣申請事宜一拖再拖,又或胡亂彈回,非常麻煩;而宿生會則不受此節制,運作上順暢得多。監察的工作一向由各hall tutors負責,不過tutors質素亦參差。此情況做成某些宿生會徒具虛名,名存實亡;有些更使錢貼自己人遊玩,尤如阿松買車。不過由於制肘較少,辦得好的宿生會亦有空間大展拳腳。近年由於出現宿生會亂花錢的情況,管理組於財政上的制肘已大大收緊,這全歸咎於部分宿生會私德有損與tutors監管不力。

至於「屈蛇」呢種係大學宿舍非常普遍的行為於理大則難以發生。事關宿舍有嚴密保安系統,入閘機+看更基本上確保無人可以突破防線,即使入到都出唔到,而被逮捕人蛇更會遭罰款甚至禁止入hall既嚴厲處分,更連累協助屈蛇的hall友遭警告,嚴重者更會被逐出宿舍。近年保安大為收緊,令若虛大感不快,於前文已述及,不贅。

由於理大收內地生愈來愈多,而幾乎全數都被hall吸納,故宿舍中已充斥著內地生。文化上的不同令大家相處並不容易。大部分內地生(亦有部分本地生)似乎接納唔到入hall要玩既多數香港人概念,大家價值觀上不斷沖突。

至於八個hall中,由於本人係hall soc老鬼,身分所限,又怕身分外洩,所以不便說哪個較好。奉勸大家如果有幸(或不幸)獲派理工大學,最好問一問友好朋友或者到counter逐個諮詢,否則入錯hall後悔莫及也。

5 則留言:

Petit 提到...

十分羨慕兄台有如比Hall life體驗,在下被放逐去澳洲讀書時既Hall真係差到冇人有~

余若虛 提到...

Petit兄你好!若虛亦有一位留學澳洲既朋友,講到佢係澳洲既hall life有幾沉悶。乜澳洲真係咁悶?

Charis 提到...
作者已經移除這則留言。
Charisky 提到...

很想很像你一樣有大學的HALL生活,
本人都是讀理大,是一名石屎生,無機會住,
而我本人都好IDEAL,尤其是應做好大學生的本份,有良心,有熱誠,用心做學問,
但願你也一樣!

VC 提到...

點解怕屈蛇?