星期三, 6月 20, 2007

Online games

六七年前,若虛都曾經為虛無漂渺既online games著迷過一段時間。

個時online game呢樣野先啱啱興起,由於寬頻上網普及化同大眾化,令到普通人都可以玩到呢類傳輸量極大,56k無法support既遊戲。

當時我玩個隻game,叫金庸群俠傳online。

大部分online game,都係要無休止咁賺錢,升lv,賺錢,升lv...玩家需要投入大量時間落隻game到,幸好我都唔算太沉迷,睇我lv唔高間中比人殺就知。

好多人為左打機,放棄左讀書、睇電視、刨twins既新聞、同frd去街甚至係食飯疴屎既時間,全情投入。聽聞,個時有位非常強勁既玩家一家四口輪流升lv,個仔字都未識寫就識幫老豆練功咁。

由於外掛(即係一個program可以幫你自動練功升lv)橫行,係人地一日升幾十個lv既情況下,我覺得無癮就quit左隻game。都可以話迷途知返。係我quit game既時候,大量online game如雨後春筍,而打呢d game既風氣有增無減。

回頭一看,玩呢類game真係極度浪費時間。你唔投入時間就玩得無癮,你想過癮就要訓哂身。不過,就當係年少輕狂啦。

出奇既係,當時認識既一班朋友裏面,竟然以上班族佔大多數。

經常聽到香港上班族生活緊迫,時間少工作多,但我就認識左一群放工就打機,或者返工都打機既玩家。

若虛總結香港人玩online game主因有二:
-實現自己於現實世界夢想但做不到或不敢做的,例如:成為組織領袖、武林高手甚至界女王,滿足個人幻想
-認識圈子外的新朋友,感覺能交心,不致如現實朋友般利益轇轕千絲萬縷,會為一餐飯邊個俾錢而反目

今天online game遍地開花,可惜質素大多低下,甚多遊戲尚未開發完成就推出搵銀。外掛橫行,而發行公司因怕玩家流失影響收入情願隻眼開隻眼閉,令可玩性大為降低。

辦得好既online game多為西方國家主理,而非日韓台等三流發行商。於online game界中口碑甚佳的World of Warcraft就是一例。

World of Warcraft辦得最好的地方就是嚴打外掛,一發現即斬首絕不容情,而於管理上亦非常人性化,會容許玩家於遊戲改動後重新選擇某些參數。於控制通脹方面亦非常好(須知甚多online game因外掛玩家大賺錢而將物價大幅調高至嚴重通脹)。

不過,看完以下一片,愛玩或不愛玩online game的你,會對它敬而遠之吧。

(South Park衰仔樂園 X World of Warcraft魔獸世紀,英文對白,非常搞笑)
http://www.youtube.com/watch?v=3Q49V_ESWE4
http://www.youtube.com/watch?v=RAwctsPi4w0&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=EWL6Ek7vFFQ&NR=1

沒有留言: