星期六, 6月 16, 2007

真係會食死人?

近幾年中國大陸食品屢屢被驗含有某某有害成分,搞到香港地成日人心惶惶,呢樣又話唔食得個樣又話有毒。

巿民大眾多愚。但,政府就不能做些事嗎?

近日又有七味粉同燕麥條驗出含大麻成分四氫大麻酚,今次政府就已表明此等食品含該有毒品質含量不至影響人體,算有進步。

記得往年有淡水魚孔雀石綠事件、蘇丹紅鴨蛋事件等等,搞到人生惶惶。以孔雀石綠事件為例,政府首先公布淡水魚含某致癌物質,食用會點樣死云云。過幾日再公布話,其實每日要食八十斤魚,先有機會「奶野」喎。

巿民大眾對呢D個名蹺口杉手既化學物質一無所知,見政府話唔好食,梗係唔會搵命搏啦,尤其係而家呢個樣樣都講健康既社會,師奶們更係避之則吉。到過幾日話食都無問題,佢地淡水魚唔食得既諗法已經入哂腦。淡水魚販魚檔就真係多得政府唔少。

近年就係興埋呢種有少少野就講到死人冧樓既新聞。但無論係特區正苦定係巿民大眾,都好似無諗過最基本既一樣野:一樣野有無毒,除左睇性質,仲要講分量。阿媽都識講,呢啲野食得多無益,咁都要有咁上下多。孔雀石綠如是,蘇丹紅如是。人人皆以為幅射有害,豈不知每件身邊每件物件包括人體本身,每時每刻都在發放幅射。幅射要對人體有害係要到一定劑量。人無水不能活,飲過多水卻會中水毒,正苦又要提醒巿民勿飲水過量耶?

有曰這個社會反智,可謂冰封三尺,非一日之寒。

沒有留言: