星期五, 5月 04, 2007

最低工資

justin同咁多人講最低工資,支持反對各有所恃。雖然我工都未有著落,但都想講下。純粹門外漢之見,既唔專業亦唔係自身感受。

香港比起好多歐美所謂資本主義國家其實更資本主義。歐美國家好多都實行福利主義,即係抽重稅,但政府就提供好完善既福利同社會安全網。基本上,係呢啲地方無野做,唔會餓死之餘仲可以維持幾令人滿意既心活水平添。某程度上,都幾discouraging,即係如果你對生活要求比較低,平平淡淡就好,咁唔做野等政府養就搞掂。

samsara話齋,其實勞工,係傳統經濟學都係一種商品。勞工既價格,亦都係由巿場調節,透過個交叉黎搵一個平衡點而定出黎。所以,好似justin咁講,而家既問題係太多低技術勞工供應,搞大左個supply。你諗下,而家每個月有差唔多成萬人係大陸落黎香港,十個有九個半都係會同地盤佬、洗碗阿姐、掃地阿嬸同酒樓侍應爭飯碗,咁點樣唔做爛巿丫。

咁,如果真係有最低工資,就會干預左個巿場運作,明明三千蚊請到既人,家下要四千五,咁做老細既,自然又會揀肯接受四千五條件最好個個。婆婆,我地都係請個識兩隻英文字既後生仔喇,下?你想收三千?坐監架喎!呀李啅人成日話要幫D老婆婆爭最低工資,可能爭到既結果就係婆婆可以返去享清福囉,有錢既話。

又,如果真係有最低工資喇,咁D老闆自自然就比多左錢,成本高左喇,老闆要keep個利潤,咪最多加價囉,橫掂你班友人工都高左,比得起丫。咁唔多唔少又有通脹壓力係度喇。加完價,到頭來,加左人工既可能消費力無變,但失業既或者拎綜援既就慘啦。

又又,老闆們唔想比咁多錢,可能寧願請少個人,要其他人分埋佢個份野做:「你地加左人工喎,好應該做多少少野丫。」咁D工人負擔可能又高左,可能又要無償OT,變相都係一樣。

仲有仲有,最低工資玩下手,好似外傭咁,變左最高工資。因為有個咁清楚既benchmark係度,咁自然就會有人跟住黎set,有部分工種可能搞到最低工資=最高工資,咁就好心做壞事咯。

唉,鬼叫香港咁多人湧黎爭飯碗咩,低技術勞工人工低係巿場造成。政府夾硬搞個巿場,最怕越搞越彎咋。我既思想始終右D,好難支持最低工資。

沒有留言: