星期一, 4月 23, 2007

放水疑雲





港聞
A08
蘋果日報
2007-04-12


理大副系主任涉洩露測驗題目

【本 報訊】為令學生在中期考試獲得高分數,理工大學物流學系一名副系主任竟於測驗前夕把將於測驗期間出的題目及答案,預早供應考學生溫習;並於上月舉行的中期 測驗以開卷形式,讓學生應考該科。多名考生狂轟情況猶如集體出貓抄答案,失去考核意義,強烈要求重考。該教授昨日向逾百名考生道歉,並將安排重考。理工大 學的「物流與管理」學科上月舉行中期測驗,約有100多名二及三年級來自物流學系及管理學系的學生應考,該科主要是考計數及物流管理知識,由理工大學物流 系副系主任Dr Ng Chi--to(Daniel)任教。

學生不滿要求重考

有份應考的學生表示,他們於測驗前已收到吳教 授派發的課堂練習及答案。至上月初,考生應考該科時均可翻閱參考書及課堂練習。試卷共設三條題目,其中一條佔總分三分一的試題,卻與練習一模一樣。該考生 指,部份同學赫見該試題後,即迅速抄模擬答案,但亦有部份考生對教授處理方法感不滿,有感如同供學生抄答案,失去考核意義,強烈要求重考,或索性取消該測 驗成績。該名教授昨日向所有考生發出電郵,指自己犯了不小心的錯誤,並答應安排重考,希望學生見諒。理大學生民主牆昨晚已貼滿學生不滿的大字報,但亦有一批學生聯署要求考試維持原判,以免對一些已溫習的考生不公平。Ng Chi-to教授昨晚稱,今次只是一時疏忽出錯題目,「聖人都有錯」,今日將宣布重考。理大學生會會長余耀東稱,有關手法不恰當,亦不認同該做法,認為這樣處理會失去測驗的意義。






如果大家有留意生果報校園板新聞(雖然若虛都無),應該記得上面呢單放水指控。

生果報擅長既手法大家都心裏有數。若虛湊巧修讀該科(可恨無印那試題,嘿!),以旁觀者又局中人的角度去睇呢件事,會話其實呢件事係:

考完mid-term之後個個禮拜返學,就發現有人開始係lecture度鼓噪,話條試題有個tutor有派,有個無派,搞到唔係個個有,仲有得照抄,好唔公平咁話。我都未搞清楚咩事,問問隔離甲同學先知,原來話第二題條題目同exercise一個餅印黎。乙同學仲話其實tutor都有張條題目擺上去網上比同學download,唔係好似前面條茂利講話有D人有有D人無。我就發up瘋話,梗係前面個幾條友知道自己舔左野,又唔知係邊度聽到話有得抄但自己無,覺得笨左,都未搞清件事就先搞風搞雨。

甲同學一面點頭,一面就話梗係佢地睇死個lecturer又無膽又怕事,先咁聲大夾惡啦,你睇,哎,人做lecturer佢做lecturer,一D威嚴都無,聽住班友大大聲淆哂底咁,企到直直玩手指,連講野個口都震哂。乙同學就話,出返條題目有咩問題呢?你地考cert,A-level,未試過遇到一模一樣既past paper題目咩?唔比翻炒架?不過open book就砸使D,有D人有得抄有D人無。

我咪話,車,擺明係一D考唔掂既就要重考,既得利益既就打死都唔制啫,無解架喎。個阿sir閃閃縮縮,一面又話唔好意思其實佢唔知tutor有expose過呢條題目,對要求重考既就千依百順唯唯諾諾,對反對既就輕輕帶過。我地無抄既,梗係唔要又再讀多次mid-term啦!好得閒咩?甲同學連連稱是,仲話比Dproject砸死咁濟,唔好搞埋咁多野。乙同學就話,班友考個時又唔見投訴,考完先黎嘈,擺明自己衰左玩野啦。

講多兩講阿sir就叫投票,咁好明顯件事就好似頭先咁講,攞到分死都唔制,衰左既就梗要考過。民主係咁既情況係行唔通架!搞多兩搞都搞唔掂,下回分解。

可能個lecturer以為拖下拖下就會過到骨,點知係民主牆張單野愈鬧愈大,不過都有彈有讚咁。之後個禮拜D同學仲係lecture度罵戰,但始終莫衷一是。民主牆愈貼愈勁,無幾可會有咁多post,貼到要加塊board係隔離,仲開哂名咁指人鬧。Dr.Ng仲想問人可唔可以拆左Dpost落黎咁。回答梗係官腔既推搪啦。

終於見報喇,見報個日咁啱就要上堂。返到去,見到企係台到既換左個人,原來係個科個department既head收到風,見愈搞愈大,要落黎拆掂佢喎。佢就有威嚴得多喇,一上堂就list哂成堆論據,講明無話唔准翻炒,又話點解有D同學考個時明知試題有問題都唔出聲,一論嘴講左半粒鐘有多。最後就叫我地自己一班人compromise到個結果再搵幾個代表上黎同佢講咁,重考唔重考都得。之前幾日也文也武個班友,到呢一刻鴉雀無聲,唔知係佢地無返學定見知呢個阿head唔好恰呢?個head仲要加句,張呢D事鬧上報紙,非常不智,有損學校名聲,報紙又會亂寫咁。講完喇,其他人走左,Dr.Ng拎返起支咪講野既時候,身子僵直,目無表情,雙手合什攞住個咪,嘴唇微顫,遠遠仲見到佢好似眼泛淚光咁,有一刻真係好擔心佢會自我了斷,又多一單教授跳樓自殺案,咁沙皇同飯焦又多單野煩。

跟住幾日民主牆不斷有撐Dr.Ng同批生果既貼,仲收到好多支持Dr.Ng既email。最後個D唔知邊個class reps決定左唔使考,都算告一段落啦。



理大一向都話自己係實用既大學,連D學生都非常實際,政治冷感之餘,淨係識日日做兼職補習搵銀。民主牆長期丟空,間中都係得幾篇學生會自己寫既時事評論上去,路人視而不見。今次竟然出現少見既幾十人堆係民主牆前睇貼,而且回應熱烈,其實亦非壞事。

可惜,民主牆上既貼同回應質素認真有問題。一個幾百字既貼,錯別字既逾雙位數,兼且部分文理不通,行文不順,讀來甚難。回應者亦有不少只作謾罵而不說明其理據,或只當改作文般圈錯別字詞,甚少理性討論及回應。若虛聽聞其他院校情況亦大同小異,是香港大學生語文質素低下之故嗎?

順便一提,生果報既寫新聞手法係點我唔想評論,但係其實佢係有個專責係八大院校(定九大?)搜刮新聞既記者,每日盯住各大院校既民主牆,又有線人通風報信咁。所以阿head可能搞錯喇,未必有人爆料比報館架。

沒有留言: