星期一, 4月 09, 2007

台灣文革

前幾日睇新聞,見中正公行館都被人燒埋,真係唔知好嬲定好笑。台灣叫自己做民主政體,號稱華人地區最民主既地方,雖然無証據話係扁政府所為,但司馬昭之心路人皆知。

台灣近排開始「去蔣化」運動。蔣者,蔣介石也,蔣中正為其筆名。桃園中正機場被易名為桃園國際機場;全台大大小小蔣介石銅像被拆了不少;如今行館被燒,好難單純相信係一場意外。反正阿扁既事永遠都係咁啱得咁橋,三年前咁啱又有兩粒子彈,咁啱又火燒行館。咁樣做同文革真係無乜分別。

民進黨有幾識選舉相信大家都見識過。三年前連宋聯手,形勢大好,竟然就輸左係兩粒子彈之下。上年年尾巿長選舉,阿扁弊案纏身,招來天下圍攻,聲名掃地,但民進黨竟然保住高雄,謝長廷係台北得票更勝上屆。民進黨既拿手好戲:抹黑、賣悲情、搞族群針對,適當既時候就會搬出黎,力量足以翻盤,邊個敢講國民黨有馬英九必勝無疑?

睇返國民黨,百年老店,可惜有選舉以來就有分裂。李登輝出選令新黨出走,二千年連戰出選,宋楚瑜出走,直接令國民黨失去政權。國親懊悔莫及,零四聯手竟再鎩羽。如今馬英九呼聲雖高,然而王金平亦不願退讓,彷彿二千年既翻版。馬英九既外省籍的確令佢難以得到本土頑固原住民既支持,然而於台北既壓倒優勢可彌補。王金平號稱本土派,可惜在北不及馬英九既魅力,在南不如民進黨旗號鮮明要爭本土派支持,可謂兩頭唔到岸,巿場定位失敗既人辦。但王金平年事已高,如果今屆做唔成,相信以後都無希望。野心作祟之下睇黎都會扭盡六壬要同馬英九鬥爭到底,或者迫不得已都會放手一搏,退黨出選,甚至與野心不死既宋楚瑜聯手亦未可知(即使宋楚瑜台北巿長之敗應已為其政治生涯劃上句號)。

陰謀論去睇,王金平同李登輝私交甚篤,話唔定係李登輝既間諜,話唔定有把抦係李登輝手上,要以摧毁國民黨為己任。李登輝多年來無所不用其極,唔可以排除有咁既可能。

照咁睇,王馬合則兩贏,分則兩敗。但跟據博奕論,雙方都唔會退讓,因為一但退讓就蝕底,最終就會雙輸。不過,有人話廿一世紀係後博奕年代,因為大家了解呢一套,所以大家會去應對。君子協定馬英九讓王金平一屆會係一個option嗎?不過見到Tony Blair同Golden Brown可能都無人再敢講咩君子協定。馬英九無左王金平,或者王金平出選打對台,會有幾大影響?好難估計。但歸跟結底,係因為國民黨內唔尊重初選機制,致有今日咁既田地。

國民黨初選機制本來就唔成熟,二千年連勝宋敗,宋卻不甘而出走。係咁既先例之下,仲有邊個會去尊重呢個經唔起考驗既機制?連戰無辦法去重新調整,到今日王馬互鬥,如果大家尊重初選必然唔會再導致分裂或爭奪。民進黨山頭林立,又有四大天王明爭暗鬥,不過佢地有尊重初選呢個傳統,大家都會服從。美國兩黨幾時會話拗要出邊個選總統?國民黨若果再敗,都係敗係自己手上。不過民進黨再執政,後果可能不堪設想。

民進黨打住台獨旗號上位,再執政唔多唔少代表理念被認同。民進黨既文化清洗同教育恐怕會令呢一代既年青人深受影響。如果佢地執政十二年甚至更長,咁就會令更多既年青人受到佢地既思想教育,到呢班人長大,就會更加認同民進黨傳授既價值觀同理念,台獨可期。北京會唔會容許咁既情況發生?未可知也。

1 則留言:

匿名 提到...

話唔定 話唔定
邊有咁多話唔定

憑臆測 憑推想

唔好選舉啦

以後世界各國都用抽來選領導啦

話文革,哥哥仔,你懂得幾多文革

睇得幾多史料

文革用了個文革委員會架空公檢法

你知否?

紅太陽把同黨同志鬥的東倒西歪你知否?


台灣始終都有不同聲音存在

可以百萬人表達反對意見

中國個六四就出埋坦克

仲話用橡皮子彈,個橡皮子彈十足威力超英趕美

無證據就話人燒,仲有司馬昭之心作理由,不如話莫須有摟

呢樣無證據就扣帽子,同文革有唔差別阿?

大學生啦,下評論前多瞭解問題